Waar ben je naar op zoek?

MailChimp

Deze koppeling helpt je bij het versturen van mailings met MailChimp in combinatie met het beheren van relaties in PerfectView. Maak je selectie in CRM Online en voer de e-mailcampagne uit in MailChimp. Opt-outs (mensen die aangeven geen nieuwsbrief meer te willen ontvangen) worden geregistreerd in MailChimp en automatisch doorgevoerd in PerfectView CRM Online. Zo blijft je relatiebestand up-to-date.

LET OP: Mailchimp heeft haar prijsbeleid aangepast, waardoor je met een gratis account slechts nog maar één audience mag aanmaken. CRM Online maakt elke keer een nieuwe audience lijst aan, dit betekent dat oudere lijsten eerst verwijderd moeten worden indien je een nieuwe campagne wil starten.

Koppeling tot stand brengen

Controleer of je het recht aan hebt staan om een koppeling te mogen maken met MailChimp.

 1. Ga naar Applicatie instellingen.
 2. Klik op Rechten.
 3. Kies nu voor Applicatie instellingen onder het sub-kopje met de verschillende type rechten.
 4. Controleer of het blokje voor MailChimp groen is of maak deze groen door erop te klikken.

Activeer nu de koppeling.

 1. Ga naar Koppelingen.
 2. Kies voor MailChimp.
 3. Zet een vinkje voor koppeling activeren.
 4. Voer de API key in. Door te klikken op Waar kan ik mijn API-key vinden? wordt uitgelegd waar deze in MailChimp te vinden is.
 5. Test de koppeling door te klikken op Testen.

Een mailinglijst naar MailChimp doorsturen

Start een campagne door te gaan naar: Mijn werkplek > Meer > Campagnes > Concepten > + Campagne.

Naam

Naam: geef de campagne een naam zodat je later nog kunt achterhalen om wat voor campagne het gaat;
Omschrijving: hier heb de mogelijkheid om een extra toelichting te geven, bijvoorbeeld: alle klanten waarvan het ‘Bezoekadres land’ de waarde ‘Nederland’ bevat.

Wie

Hier geef je aan welke relaties je wilt selecteren:
Kenmerk: wanneer je relaties wilt selecteren met één specifiek kenmerk;
Selectie: wanneer je relaties wilt selecteren op basis van een opgeslagen selectie uit de selectiemodule;
Weergave: wanneer je relaties wilt selecteren uit een relatie– of activiteitenweergave.

Standaard wordt er gekeken naar actieve relaties.
Wanneer je selectie bestaat uit contactpersonen, dan wordt standaard het algemene e-mailadres van de organisatie gebruikt als het contactpersonen e-mailadres niet ingevuld is.

Indien je organisaties hebt geselecteerd, dan heb je de mogelijkheid om de organisatie te vervangen voor actieve contactpersonen. Door op instellingen wijzigen te klikken kan je eventueel nog wat extra criteria toevoegen. Standaard worden de organisaties in het resultaat behouden wanneer er geen actieve contactpersonen zijn gekoppeld aan de organisatie. Indien je alleen contactpersonen wilt selecteren, dan kies je voor de optie organisatie verwijderen uit het nieuwe resultaat.

Wat

Om relaties te mailen via MailChimp kies je hier voor de optie relaties mailen via e-mail of post.

Extra opties

Je kiest hiervoor wanneer je, naast het versturen van een mailing, ook een activiteit bij de relaties aan wilt maken om deze bijvoorbeeld achteraf te bellen.

Hoe

Om een mailing via MailChimp te versturen kies je voor de opties e-mails en via een extern systeem.
Indien er relaties zijn die geen of een ongeldig e-mailadres hebben wordt hier een rood cijfer getoond.

Extern Systeem

Voer de organisatie gegevens in. Het onderwerp wat je hier in vult is het onderwerp wat de ontvanger krijgt te zien, we adviseren om dit onderwerp niet meer in MailChimp aan te passen.
Klik op volgende en voer de campagne uit (Er wordt nog niets gemaild naar de geselecteerde relaties).

De geadresseerden worden nu ter import aan MailChimp aangeboden (indien je nog geen bestaande audience hebt). Je ontvangt een e-mail wanneer de campagne en audience zijn aangemaakt in MailChimp. Dit kan enige tijd duren. Je kunt de voortgang terugvinden in het logboek.

Stappen in MailChimp

 1. Klik in MailChimp achter de campagne (die door PerfectView is aangemaakt) op edit. De juiste audience is nu automatisch gekoppeld aan deze campagne.
 2. Kies een opgeslagen layout / of maak er zelf een aan.
 3. Verstuur de mail vanuit MailChimp.

Wanneer een relatie de mail opent, zichzelf uitschrijft of op een link klikt, dan wordt dit verwerkt in PerfectView. Je ziet dit allemaal terug op de relatiekaart van de betreffende relatie. Via het linkermenu Meer > Campagnegebeurtenissen kun je de campagne ook altijd terug vinden en de resultaten per campagne bekijken. De koppeling koppelt één keer in de 24 uur deze statistieken terug.

Let op: wanneer je niet de campagne en/of de audience gebruikt die door PerfectView is aangemaakt, zal er ook geen terugkoppeling zijn. Het is dus niet de bedoeling dat je zelf een eigen campagne of list aanmaakt in MailChimp.
De aanhef van de relatie zal niet automatisch toegevoegd worden, je kunt door middel van samenvoegvelden in MailChimp de aanhef laten toevoegen.
Het aantal audiences wat je aan mag maken in MailChimp is afhankelijk van het type account wat je bij MailChimp hebt.

PerfectView