Waar ben je naar op zoek?

Relatienummer

Iedere persoon en organisatie krijgt, wanneer deze in PerfectView wordt aangemaakt, automatisch een relatienummer toegekend. Het relatienummer is een opvolgnummer dat bij iedere nieuwe relatie met 1 wordt opgehoogd, waardoor het ook automatisch uniek is. Je kunt het relatienummer terugvinden bij de algemene gegevens op de relatiekaart van een relatie. Hierdoor is er bij iedere relatie altijd sprake van een unieke waarde. Dit is bijvoorbeeld handig bij het uitvoeren van een bijwerk-import.

  • Het relatienummer is écht een nummer. In tegenstelling tot sommige andere systemen hebben wij ervoor gekozen om geen letters/ tekens anders dan getallen in het relatienummer toe te staan;
  • Het relatienummer kan niet standaard gewijzigd worden. Echter kan het wijzigen van het relatienummer, met behulp van bepaalde rechten, voor bijvoorbeeld een relatiebeheerder worden toegestaan;
  • Een relatienummer is uniek bij alle relaties, er kan dus geen organisatie of persoon met hetzelfde relatienummer voorkomen;
  • Het relatienummer is niet de relatiecode. De relatiecode is een ander veld dat handmatig (niet automatisch) gevuld kan worden. Ook kan een relatiecode uit letters/ tekens bestaan.

Relatienummering aan of uitzetten

Om de relatienummering te activeren, dien je als administrator (gebruiker met beheerdersrechten) van PerfectView gebruik te maken. Hiervoor volg je deze stappen: ga naar Instellingen (het tandwiel-icoon aan de rechterkant) (1) Applicatie Instellingen (2) > Configuratie> Modules (3) . Het gaat om de onderste optie op de pagina (4). Als de nummering nog niet aanstaat, kan je hier deze optie aanzetten en aangeven met welk nummer deze mag starten. Staat deze functionaliteit aan, maar wil je deze uitzetten omdat je deze, in combinatie met je financiële pakket, nog niet kan benutten? Dan kan je de relatienummering hier ook deactiveren. De financiële koppelingen voor Exact Online en MoneyBird zijn op dit moment nog niet te benutten in combinatie met het relatienummer.

Api

Het relatienummer is ook te gebruiken binnen de API functies voor relaties. Als een relatie aangemaakt wordt met een relatienummer dat al bestaat dan wordt de creatie hiervan geweigerd. Als het relatienummer niet opgegeven wordt, dan maakt het systeem een nieuw relatienummer aan voor de relatie.

Import

De importmodule kent, naast de opties om relaties te koppelen op basis van relatiecode, ook de optie om het relatienummer hiervoor te gebruiken. Bij een import van nieuwe relaties moet het relatienummer hoger zijn dan het laatst gebruikte relatienummer. Bij een bijwerkimport kan je het relatienummer als sleutelveld gebruiken om een bestaande relatie bij te werken.

PerfectView